ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ЕЛЕКТРОХІМІЧНОГО ОСАДЖЕННЯ ХРОМУ В ПРИСУТНОСТІ КОМПОЗИЦІЙНОГО АЛМАЗОВМІЩУЮЧОГО СКЛАДУ

  • В. Ю. Долматов Науково-дослідна лабораторія ім. В. Ю. Долматова, ФГУП «СКТБ «Технолог»
  • Г. К. Буркат Санкт-петербурзький Технологічний інститут (Технічний університет)
  • Н. В. Єврєінова Санкт-петербурзький Технологічний інститут (Технічний університет)
  • К. А. Свір Санкт-петербурзький Технологічний інститут (Технічний університет)
  • В. О. Марчуков ФДУП «СКТБ» Технолог»
  • О. О. Дорохов АТ Завод «Пластмас»
  • В. Мюллюмакі Carbodeon Ltd
  • А. Веханен Carbodeon Ltd
  • А. С. Козлов ФДУП «СКТБ» Технолог»
  • Н. С. Алмазова Науково-дослідна лабораторія ім. В. Ю. Долматова, ФГУП «СКТБ «Технолог»
Ключові слова: хромування, детонаційні наноалмази, композиційний алмазосодержащих склад, мікротвердість, зносостійкість, вихід за струмом, коефіцієнт тертя

Анотація

Мета дослідження полягає в розробці способу отримання якісного електрохімічного хромового покриття з використанням нового виду алмазовміщуючої добавки, що має суттєві переваги перед традиційно використовуваними детонаційними наноалмазами (ДНА) у вигляді водних суспензій. Як добавки розробили і використовували порошкоподібний композиційний алмазовміщуючий склад, що складається з детонаційного наноалмазу (ДНА), лужного (NaHCO3) і кислотного агента (лимонна кислота). Склад містить 62,5% мас. ДНА. Використовували стандартний електроліт хромування: CrO3 - 250 г / л, H2SO4 - 2,5 г / л, ДНА - від 0,1 до 5 г / л, традиційні методології та алгоритм проведення експерименту. Рамки дослідження обмежуються створенням і застосуванням конкретного, зручного в роботі і приготуванні складу з ДНА. Модифікований ДНА (МДНА) можна додавати в стандартний електроліт хромування безпосередньо або у вигляді свіжоприготованої водної суспензії, він екологічно безпечний. Досягнуто суттєве збільшення виходу хрому виходу хрому по струму на ~ 5%.

Оригінальність роботи полягає в поєднанні в алмазовміщуючому складі «інертного» наноалмазу і активних лужного і кислого компонентів, що спрацьовують тільки при внесенні у водне середовище і забезпечують необхідну дезагрегацію і стійкість суспензій ДНА. Досягнуто збільшення мікротвердості зносостійкого хромового покриття в 1,3 рази (до 9,6 ГПа) і твердого хромового покриття в 1,6 рази (до 13,6 ГПа). Зносостійкість отриманих покриттів збільшилася в 2 рази. Концентрація (у розрахунку на чистий ДНА) від 1 до 5 г / л в електроліті.

Опубліковано
2020-09-21
Розділ
Інструментальні, конструкційні та функціональні матеріали на основі алмазу і куб