ОСОБЛИВОСТІ ГІДРОТРАНСПОРТУ ЗНІМНИХ КЕРНОПРИЙМАЧІВ

  • Є.А. Коровяка Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
  • А.О. Ігнатов Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
Ключові слова: колона бурильних труб, гідравлічні опори, відносна швидкість, перепад тиску, динаміка, свердловина, гірська порода, керноприймач

Анотація

Конструктивний вибір та обґрунтування ефективної технічної та технологічної схем забійної циркуляційної ланки бурильної колони та знімного керноприймача, що забезпечують сталість процесу поглиблення свердловини з високою мірою продуктивності і економічності.

Лабораторними і аналітичними прийомами досліджено особливості динаміки циліндричних контейнерів в потоці очисного агенту за умов створення зворотної схеми циркуляції та визначено швидкості відносного руху при переміщенні керноприймачів змінних довжини та діаметру в циркуляційному каналі свердловини.

На підставі ґрунтовного аналізу методики визначення швидкості відносного руху циліндричних контейнерів у внутрішньому каналі бурильної колони визначено відповідну математичну модель, яка повністю характеризується вихідним фактором – середньою швидкістю потоку промивальної рідини в трубі. З урахуванням обмежувальних умов при гідравлічних розрахунках циркуляційної системи свердловини встановлено, що швидкість керноприймача-контейнера по висхідній магістралі можна визначити, вирішивши систему рівнянь, що регламентує перепади тисків, необхідних для утримання його в зваженому стані. Вивчено вплив геометричних розмірів транспортної магістралі, діаметру і довжини керноприймачів-контейнерів на швидкість їх відносного руху. Безперебійність процесу транспортування знімних керноприймачів-контейнерів забезпечується цілком визначеними інтервалами раціональних співвідношень геометричних розмірів транспортної магістралі та самих контейнерів.

Отримані результати досліджень є базовими для проектування раціональної гідравлічної програми очищення свердловин при застосуванні схеми транспортування знімних керноприймачів-контейнерів потоком рідини. Отримані математичні залежності, що характеризують процес руху контейнерів, можуть бути покладені в основу конструювання та експлуатації комплексів технічних засобів для буріння із застосуванням знімних керноприймачів.

Опубліковано
2020-10-09
Розділ
Породоруйнівний інструмент з надтвердих матеріалів і технологія його застосуванн