НАУКОВА ШКОЛА Б.А.М. - ПОКОЛІННЯ УЧНІВ І ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

  • А. К. Судаков Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
  • I. I. Мартиненко Геологічна служба геології та надр України
  • Д. А. Судакова Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
Ключові слова: буріння свердловин, поглинаючий горизонт, ізоляція, тампонажні матеріали.

Анотація

Метою досліджень є підвищення ефективності ізоляційних робіт у бурових свердловинах, що досягається за рахунок застосування і аналізу нетрадиційних технологій тампонування поглинаючих горизонтів, розроблених учнями             А. М. Бражененко.

Методологія і наукові підходи. Поставлені завдання вирішувалися комплексним методом дослідження, що включає аналіз і узагальнення літературних і патентних джерел, проведення аналітичних, експериментальних досліджень.

Наукове значення. Сформована наукова школа, основоположником якої став А. М. Бражененко. Трьома поколіннями дослідників розроблені і обґрунтовані інноваційні технології ізоляції поглинаючих горизонтів термопластичними (легкоплавкими) матеріалами, для реалізації яких необхідно виконати: доставку термопластичних матеріалів на вибій свердловини, плавлення (нагрів) термопластичних матеріалів і їх задавлювання в канали поглинання.

Практичне значення. Для різних геолого-техничних умов буріння на кафедрі техніки розвідки родовищ корисних копалини, під керівництвом А. М. Бражененко, розроблені тампонажні термопластичні (легкоплавкі) матеріали і технології ізоляції поглинаючих горизонтів бурових свердловин.

Опубліковано
2019-08-12
Розділ
Визначні дати, історія