ІЗОЛЯЦІЯ ПОГЛИНАЮЧИХ ГОРИЗОНТІВ БУРОВИХ СВЕРДЛОВИН ТЕРМОПЛАСТИЧНИМИ МАТЕРІАЛАМИ

  • А. К. Судаков Національний технічний університет "Дніпровська політехніка"
  • Д. А. Судакова Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»
Ключові слова: буріння свердловин, поглинаючий горизонт, ізоляція, тампонажні матеріали

Анотація

Метою роботи є підвищення ефективності ізоляційних робіт за рахунок застосування нерозчинних у свердловинній рідині термопластичних сумішей.

Методологія і наукові підходи. Поставлені завдання вирішувалися комплексним методом дослідження, що включає аналіз і узагальнення літературних і патентних джерел, проведення аналітичних, експериментальних досліджень.

Наукове значення. Розроблено і обгрунтовано спосіб ізоляції поглинаючих горизонтів термопластичними матеріалами, для реалізації якого необхідно виконати наступні технологічні операції: доставку термопластичних матеріалів на вибій свердловини, плавлення термопластичних матеріалів та задавлювання термопластичних матеріалів в канали поглинання.

Практичне значення. Для різних геолого-технічних умов буріння запропоновано технологічні схеми ізоляції поглинаючих горизонтів термопластичними матеріалами. Як тампонажний матеріал для ізоляції поглинаючих горизонтів бурових свердловин запропоновано використання побутових відходів на основі поліетилентерефталату.

Опубліковано
2019-09-02
Розділ
Породоруйнівний інструмент з надтвердих матеріалів і технологія його застосуванн