ДО ПИТАННЯ ПРО НЕВИЧЕРПНІСТЬ ГЛИБИННИХ ВУГЛЕВОДНЕВИХ РЕСУРСІВ

  • А. І. Вдовиченко Академія технологічних наук України
Ключові слова: вуглеводні, невичерпність, відновлення, високотемпературний синтез вуглеводнів, геосінергетична гіпотеза, прямопошукові технології, науковий світогляд

Анотація

Узагальнено опубліковані відомості про глибинне походження и невичерпність вуглеводнів. Проаналізовано результати перших дослідів по високотемпературному синтезу вуглеводневих систем, виконаних Інститутом надтвердих матеріалів НАН України в 1968 р. Експериментами підтверджено можливість високотемпературного синтезу вуглеводневих систем з мінеральних вихідних речовини в умовах, наближених до мантійних. Запропоновано розширити ці дослідження з використанням сучасної апаратури та комп'ютерних технологій.

Підкреслено також значимість досліджень, виконаних в Інституті геологічних наук НАН України, у визначенні ролі газонасиченості поверхневих вод при формуванні вуглеводневих родовищ, які в більшості пов’язані із прогинами і річковими долинами. Приділено увагу новим прямопошуковим технологіям, розробленим І. Д. Багрієм на основі геосинергетичної гіпотези, що дозволяють підвищити ефективність пошукових робіт на нафту і газ.

Відзначено важливість перших масштабних досліджень в Україні проблеми відновлення покладів вуглеводнів, виконаних (2007-2009 рр.) колективом провідних українських вчених нафтогазової геології. Результати цих досліджень були покладені в основу Концепції оптимізації та інтенсифікації нафтогазовидобутку. Позначені причини, що стримують реалізацію Концепції, та визначено можливі шляхи їх подолання. Особлива роль при цьому покладається на формування нового наукового світогляду, в основі якого будуть покладені сучасні погляди про невичерпність і безпечність використання глибинних вуглеводневих енергетичних джерел.

Опубліковано
2019-09-02
Розділ
Породоруйнівний інструмент з надтвердих матеріалів і технологія його застосуванн